Franz Design Oy

Nicole San Juan

Franz Design var ett av de inredningsföretag som valdes ut för Lippulaiva-projektet. Arbetet var fördelat på flera utrymmen med fokus på offentliga rum, varav utseendet på Lippulaivas matvärld, barnvärld, korridorstolar, köpcentrets kontor och toaletter valdes ut. 

Under designfasen av toaletterna hade man tänkt på allt från väggstatyer och torkade blommor till traditionella neonskyltar. Vi ville hitta något för rummet som skulle väcka diskussion och bli minnesvärt. Utmaningen visade sig vara säkerheten, städbarheten och behovet av underhåll. Processen fastnade ett tag, tills Nicole kom på att ringa Valokylttis Antti. 

”Vi gav Antti skisser på vad vi ville ha och i vilken storlek. Vi fick då ett erbjudande och ett förslag på genomförande. Valokyltti gjorde ett jättebra jobb, och de gav bra instruktioner om hur man förtydligar skyltarnas utformning så att mönstret sticker ut. Det var också bra att föreslå en sömtejp tonad efter väggens färg för elkablarna, när de skulle dras över väggytan.” säger Nicole. 

Det man har lärt sig av projektet är att det är lämpligt att ta med LED-neon i projektet så snabbt som möjligt vid planering, så att elektrikerna kan bädda in ledningarna i väggarna, för att resultatet ska bli så snyggt som möjligt. Du måste också tänka på montering och ha några reservdelar i lager, eftersom även sådana lampor kan drabbas av skador i offentliga utrymmen. 

”Den färdiga produkten var vad jag hade i åtanke, och det fanns ingen anledning att vrida och fixa den längs vägen. Det är en skräddarsydd produkt med ett bra pris/kvalitetsförhållande. Jag rekommenderar att du väljer LED-neon, speciellt när du vill skapa skyltar eller en stark look i ett offentligt rum.” Nicole lyser. 

Led neon har använts i olika offentliga utrymmen, olika sevärdheter, restauranger och enligt Nicole är de också särskilt lämpliga för hotell och sportanläggningar för att ge en modern atmosfär.